Če želite doživeti utrip življenja v Pomurju, kot je bilo nekoč, vam predlagamo ETNO TRIP!

1 – dnevni izlet je primeren za otroke (šole), družine in starejše, saj je pester, brez večjih naporov ali dolge vožnje.

Da ne bo dan prekratek ali predolg, vam priporočamo še časovnico in prilagamo zemljevid.

9:00 prihod v Veržej 

  • Ogled centra Domače in umetnostne obrti (Ulica Iztoka Gaberca 5, 9241 Veržej, tel.: 051 654 778).

Obiskovalcem se predstavijo domače obrti Pomurja, tako da udeleženci spoznajo tudi zgodovino in ozadje življenja ljudi s temi poklici, ki so danes v izumiranju. Gre za prenos tradicionalnih izkušenj in znanj na mlajše generacije. Center ponuja različne delavnice v pletenju iz naravnih materialov, za lončarskim vretenom, ob kovaškem mehu in še kaj. Rokodelska trgovina nudi ogled in nakup čudovitih izdelkov, ki jih iz naravnih materialov: gline, slame, ličja, vrbja, lesa, kovine in drugih, izdelujejo in oblikujejo rokodelci tega področja.

Po predstavitvi sledi lončarska delavnica, kjer se boste preizkusili na lončarskem vretenu. Lončarski predmet, ki ga izdelate, si boste lahko vzeli s sabo kot spominek.  

Ogled Ekomuzeja (na isti lokaciji), ki  prikazuje zgodovinski razvoj rokodelskih obrti  Pomurja. Muzejska zbirka razpolaga z  različnimi rokodelskimi eksponati.

11:00 Čebele – vir življenja

  • Čebelarski muzej Tigeli – vodeni ogled
    Muzej hrani čebelnjak, ki je star več kot sto let in je edini sistem neiser (osem kotni iz lesa), ohranjen v Sloveniji. Vse do leta 1945 je bil naseljen. V njem so eksponati stari tudi od 200 do 300 let. Zelo je pomemben za razvoj čebelarstva na tem območju. Tu so še na ogled učni čebelnjak, zeliščni vrtovi, medovite rastline.
  • Pokušnja medu in domačih medenjakov.
    V čebelarski trgovini pa je možen nakup različnih vrst medu in medenih izdelkov. (Čebelarski muzej Tigeli, Kolodvorska ulica 33, 9241 Veržej, tel.: 031 761 680).

12:30 Kosilo

Za lačna usta bodo poskrbeli v Gostilni Kasač (juha, glavna jed s prilogo, solata, sladica). Gostilna Kasač je poimenovana po kasaču, plemenitem konju, ki jih vzrejajo v Veržeju. (Gostilna Kasač, Slavka Osterca 5, 9241 Veržej, tel.: 02 588 82 82).

14:00 Gremo k Muri!

  • Babičev mlin na reki Muri: Mlin na vodni pogon z večstoletno tradicijo še vedno obratuje. Mlinski kolesi sta na vodi, zgradba mlina pa na kopnem. Možen nakup več vrst moke. (Babičev mlin, Mlinska cesta 25, 9241 Veržej, tel.: 041 694 087; odprt: pon.-pe.t 8.-16., sob. 8.-13.)

Po vseh ogledih v Veržeju se vrnemo spet v Center DUO, kjer vzamemo svoj glinasti izdelek, ki je bil pečen v lončarski peči.

16:00 PUŠČA – 110 let staro romsko naselje

  • Prihod v drevored Pušča, nasproti vrtca, kjer vas bo sprejel romski lokalni turistični vodnik. Predstavil vam bo zgodovino romske vasi Pušča, življenje Romov, sprehodili se boste po vasi, kjer boste naključno srečali vaškega glasbenika-muzikanta, si ogledali brusilni stroj na njegovem dvorišču in še romski muzej. (Darko Rudaš, tel.: 040 860 817).

17:00 ODHOD proti domu