Sadjarstvo Ficko

Sadjarstvo Ficko je družinsko podjetje iz Rogaševcev, ki že tretjo generacijo živi od zemlje. Iz tradicionalne kmetije so se preusmerili v sadjarstvo. Poleg visokodebelnih sadovnjakov so zasadili še kutine in nešplje.

Danes tako ponujajo odlična žganja, likerje, predvsem pa marmelade najrazličnejših okusov in kombinacij. Zvesti so tradiciji, a sledijo željam kupcev, zato je njihova ponudba vsako leto bolj pestra, a vedno vrhunske kvalitete.

Rogašovci 78, 9262 Rogašovci
+386 41 792 328
www.sadjarstvo-ficko.si

Turistična kmetija Dervarič

Na nekaj več kot pol hektarja zemlje družina Dervarič iz Žižkov prideluje vrhunske borovnice. Za vzorno urejen nasad skrbijo že skoraj 10 let.

Zastirka namesto gnojila in škropiva proti plevelu, račke namesto strupa proti polžem, namakalni in protitočni sistem ter pridne roke in veliko srce – vse to je pot do certifikata za ekološko pridelavo borovnic, superživila, iz katerega nastaja odlična BIO borovničeva marmelada.

Na brajdah okrog nasada uspeva dišeče grozdje, avtohtone in odporne sorte, ki jih ne tretirajo z nobenimi umetnimi pripravki, zato je BIO grozdni sok popolnoma naraven, brez kakršnih koli dodatkov in odličnega okusa.

Kopriva 17, 9246 Razkrižje
+386 31 365 985
www.turisticna-kmetija-dervaric.com

Sezona – Brigitta Horvat

Zraven hiše v Beznovcih je zrasel nasad malin in robid, iz katerih pod budnim očesom Brigitte nastajajo neverjetni produkti.

Kisi, marmelade, žganja in likerji so izdelki, ki jih celo najbolj zahtevni gurmani ocenjujejo kot odlične. V njih so vloženi trud, čas, znanje in ljubezen do narave!

Beznovci 37, 9265 Bodonci
+386 41 615 568

Simona Božič

Turistična kmetija Dervarič se nahaja na hribčku v vasici Kopriva ob hrvaški meji.

Mlada družina poleg vina prideluje tudi olja (sončnično, orehovo, konopljino), likerje, domač jabolčni kis, imajo tudi domače lešnike.

Dolnja Bistrica 140A, 9232 Črenšovci
+386 31 365 985

Posestvo Vidov brejg

Vidov brejg je bogat kompleks naravne in kulturne dediščine, ki se nahaja v Fokovcih, na kosu zemlje, kjer se čutijo mir, pozitivna energija, povezanost z naravo in ljudmi.

Pred dobrim letom je bilo posestvo popolnoma zaraščeno, koze kot žive kosilnice, pa so ga očistile trnja in plevela.

V bližini vile Moj mir je zrasel ekološki zeliščni vrt, pobrana zelišča pa so vkomponirana v čajne mešanice, likerje, tinkture, hidrolate ipd. Na bližnji njivi uspeva ajda, okoli posestva je gozd … Idila, ki si jo želite videti!

Fokovci 77, 9208 Fokovci
+386 41 797 508
www.vidovbrejg.eco

Mlinarstvo Kolenko

Zgodovina Kolenkovega mlina iz Gornje Bistrice sega v leto 1938. Leta 2006 so prvi v Sloveniji začeli s predelavo ekoloških žit.

Imajo star lesen ekološki mlin z mletjem na kamen in z valjčnim mletjem bio žit ter nov mlin za mletje domačih žit na kamen in valje.

Sledijo povpraševanju kupcev, zato je njihova ponudba bogata z različnimi mokami, kašami, kosmiči, testeninami in še bi lahko naštevali.

Gornja Bistrica 198, 9232 Črenšovci
+386 41 899 066
www.mlin-kolenko.si

Posestvo Passero

Podeželska čokoladnica Passero iz Tešanovcev je nastala iz ljubezni dveh mladih, ki ljubita čokolado.

Njuna strokovnost, ustvarjalnost in spoštovanje naravne ter kulturne dediščine so ju vodili k ustvarjanju čokolade z okusom gibanice, jurke, bučnega olja … Res so slastne!

Tešanovci 24, 9226 Moravske Toplice
+386 51 357 170
www.passero.si/

Oljarna Dajč

Že peta generacija oljarjev v Sotini dela 100 % bučno olje na način, kot so ga izdelovali nekoč. Brez kakršnih koli dodatkov, samo zeleno zlato.

Mlada naslednica tradicije dodaja v ponudb vedno kaj novega– od bučnih semen oblitih s čokolado do bučnega namaza! Vse je odlično!

Sotina 16B, 9262 Rogašovci
+386 2 557 16 00
www.dajc-produkt.si

Etana

V Dobrovniku raste nasad aronije, ki ga gospa Bernarda vzgaja po principih biodinamike.

V nasad ne vnaša nobenih nenaravnih snovi, spoštuje zakone narave, rastline pa hvaležno vračajo bogate pridelke. Aronijo stisnejo v 100 % naravni sok, ki blagodejno vpliva na naše zdravje.

Vsako jutro po zajtrku po požirkih popijte 0,3 dcl soka z vodo in telo vam bo hvaležno! Poleg soka delajo tudi krepčilne sadne čajne mešanice.

Dobrovnik 103, 9223 Dobrovnik
+386 31 486 886
www.aronije.si

Čebelarstvo Šemen

V Lipi živi družina, ki se s srcem ukvarja s čebelarstvom in čebeljimi produkti. Čebele vozijo na pašo po celi Sloveniji.

Imajo 10 različnih okusov medu – večino z zaščitno oznako Slovenski med. Ajdov in sončnični med sta sicer brez te oznake, a sta posebna, vredna pokušine. V njihovi ponudbi sta med drugim tudi posušen cvetni prah in satje v medu. Imajo tudi hiško, v kateri lahko uživate ob apiterapiji.

Lipa 145A, 9231 Beltinci
+386 31 787 235

Integra

Socialno podjetje iz Črenšovcev se ukvarja s pridelavo in predelavo sivke ter izdelavo najrazličnejših produktov za dušo in telo.

Za svoje izdelke uporabljajo le vrhunske sestavine. Najbolj atraktivni sta milo v obliki gibanice in milo iz sivke v obliki srčka – odlično darilo za vse priložnosti!

Ulica Juša Kramarja 9, 9232 Črenšovci

Imréné Hácskó

Najprej so pripravili 3 njive. Na prvo so posejali lan, na drugo bombaž in na tretjo konopljo. Rastline so rasle pod budnim očesom majhnih pridelovalcev na Madžarskem.

Ko so bile godne za spravilo, so jih obdelali na način, da so dobili nitasta vlakna. Ta vlakna oz. niti so našle pot do gospe v obmejnem Lentiju na Madžarskem, ki se ponaša s 150-letnimi statvami, na katerih sredi sobe tke platna.

Včasih tanjša iz ene niti, včasih iz dveh, platna so lahko samo iz enega materiala ali pa stke platno iz dveh različnih niti. Počasi, z vsakim njenim gibom nastaja pristno domače platno, kot so ga imele naše babice. V platna nato vtke tudi prečudovite heteške, tradicionalne madžarske vzorce, praviloma rdeče barve in tako nastanejo prti najrazličnejših oblik.

Lenti, Madžarska